• kirurgija1
  • kirurgija2
  • kirurgija3
  • kirurgija4

Trajna epilacija - trajno uklanjanje dlačica laserom

Epilacija diodnim laserom najnoviji je i u svijetu jedini priznati način trajnog uklanjanja dlaka(i dlačica). Kliknite na ovaj link da vidite što preporuča američko udruženje plastičnih kirurga (pod sekcijom body - laser hair removal).

Kako laser djeluje?
Direktnim kontaktom laserska energija se usmjeri na kožu. Pigment u folikulu dlake apsorbira energiju i pretvara je u toplinu koja opeče(i na taj način uništava) folikul. Proces se zove fototermoliza. Što je dlaka tamnija, to više energije apsorbira i lakše se uklanja. Znači da se crne dlake najlakše trajno odstranjuju. Idealan kandidat za lasersku epilaciju je pacijent svijetle kože s tamnim dlakama.
Diodni laser je medicinski uređaj i njime smije rukovati isključivo liječnik u zdravstvenoj ustanovi. Zbog skupoće uređaja i ranije navedenog(samo smije raditi liječnik) u kozmetičkim salonima epilaciju rade IPL ili PPL uređajima koji su bitno slabije snage i učinka. Jedini diodni laser u Osijeku nalazi se u Poliklinici Šoš.

Što je potrebno prije tretmana?
Ne čupati dlake pincetom, voskom niti električnim epilatorom mjesec dana prije tretmana. Smiju se uklanjati depilacijskom kremom i brijati. Pri dolasku na tretman treba dlake dovesti u razinu kože (brijanjem ili depilacijskom kremom). Ne smiju biti dugačke jer nepotrebno apsorbiraju energiju i mogu izazvati opekline na koži. Ne preporuča se izlagati suncu mjesec dana prije tretmana niti ići u solarij jer nam je cilj da je koža što svjetlija (manje energije apsorbira) pa na dlake možemo djelovati većom energijom.

Kako tretman izgleda?
Dolazite u točno dogovoreno vrijeme, tretiranu regiju premažemo gelom radi boljeg prianjanja sonde tako da ne dolazi do rasapa laserskih zraka. Veličina sonde je 9x9 mm, ima automatsko hlađenje tako da je izrazito blaga prema koži(ne oštećuje kožu) i blago anestezira. Sondom moramo prijeći cijelu tretiranu regiju i to tako da na svakom mjestu kliknemo. Znači da za manje regije zahvat traje nekoliko minuta a za veće i do dva sata. Poslije toga kožu namažemo kremom s pantenolom.
U nakon tretmana koža može izgledati kao da nas je kopriva opekla ali crvenilo ne traje duže od 3-4 sata.

Koliko često treba ponavljati tretmane?
Dlake na licu i vratu tretiramo svaka 4 tjedna, a na tijelu svakih 6 tjedana. Zašto? Zato što na glavi dlake puno brže rastu. Dlaka ima anagenu, telogenu i katagenu fazu rast. Da bi je uništili moramo folikul pogoditi kada je dlaka u fazi rasta. Puno dlaka u koži nisu u fazi rasta pa je zato potrebno tretmane ponavljati oko 5 puta.

Koje se sve regije mogu tetirati laserom?
Sve osim očiju. Laser ne djeluje na bijele dlačice jer nemaju pigmenta. Te dlake tretiramo radiofrekvencijskom koagulacijom.
Laser je izvrstan i za otklanjanje uraslih dlaka jer prodire nekoliko milimetera ispod kože, pa se uspješno upotrebljava i u prevenciji sinus pilonidalisa.